13. peatükk · 13.3
Office'i kasutajate ja rühmade haldamine
Administraatorina otsustad sina, kes töötab sinu WebOké Nextcloudis ja kellel on õigus kasutada Euro-Office'it. Seda teed Minu WebOkés, oma Nextcloud-paketi jaotises Kasutajahaldus.
Nii toimib Office Suite litsents
Office Suite litsents tähendab Nextcloudis kuulumist rühma office. Ainult selle rühma liikmed saavad Euro-Office'is faile avada. Kui lülitad Kasutajahalduses sisse lüliti Office Suite, teeme kasutaja selle rühma liikmeks. Kui lülitad selle välja, eemaldame ta rühmast ja litsents vabaneb.
Iga kasutaja näeb ise, kas tal on litsents. Nextcloudis klõpsa paremal üleval oma profiilipildil ja vali Seadistused. Lehe Profile & contact allosas on jaotises Your groups näha, millistesse rühmadesse sa kuulud. Kui seal on rühma office nimi (1), siis on sul Office Suite litsents.

Tähelepanu: anna Office'i õigus alati Minu WebOké lüliti kaudu, mitte lisades kedagi mõnel muul viisil rühma office. Ainult nii on sinu litsentside arvestus õige.
Kasutaja lisamine
- Mine Minu WebOkés jaotisse Minu tooted, klõpsa oma Nextcloud-paketi juures nupul Haldus ja keri alla jaotiseni Kasutajahaldus.
- Klõpsa nupul Kasutaja lisamine.
- Sisesta Kasutajanimi. Selle abil kasutaja logib sisse. Kasuta väiketähti, numbreid, punkti või sidekriipsu. Kasutajanime ei saa hiljem enam muuta.
- Sisesta Kuvatav nimi ja E-posti aadress.
- Vali Salasõna, mis on vähemalt 10 tähemärki pikk ja sisaldab vähemalt ühte numbrit ning ühte erimärki, või klõpsa nupul Genereeri. Jaga salasõna kasutajaga turvaliselt.
- Kas kasutaja peab töötama Euro-Office'iga? Märgi linnuke kasti Office Suite litsentsi määramine.
- Klõpsa nupul Loo kasutaja.
Kas oled jõudnud oma paketi kasutajate või litsentside maksimumini? Siis saad sellest teate. Suurenda arvu jaotises Seadistatavad valikud, vaata Office'i litsentside tellimine ja kasutajatele määramine.
Kasutaja haldamine
Kasutajahalduses näed iga kasutaja kohta muu hulgas seda, kas ta on aktiivne, kas tal on Office Suite ja millal ta viimati sisse logis. Kasutaja juures olevast toimingute menüüst saad valida:
- Salasõna muutmine: näiteks kui keegi on oma salasõna kaotanud.
- Edit Data: kuvatava nime või e-posti aadressi muutmine.
- Keela ja Luba: kellelegi ajutiselt juurdepääsu keelamine, ilma midagi kustutamata.
- Delete: kasutaja lõplik kustutamine.
Tähelepanu: valikuga Delete kustutatakse lõplikult kõik selle kasutaja failid, kalendrid ja kontaktid. Seda ei saa tagasi võtta. Pane olulised failid seega enne kuhugi mujale, näiteks jagades neid kolleegiga, kes kopeerib need oma kausta.
Keegi lahkub või ei vaja enam Office'it
- Kas kellelgi ei ole enam vaja Euro-Office'it, aga Nextcloudi küll? Lülita siis lihtsalt lüliti Office Suite välja. Litsents vabaneb teise kasutaja jaoks.
- Kas keegi lahkub? Lülita kasutaja kõigepealt välja. Kustuta ta alles siis, kui oled kindel, et kõik failid on turvalised.
Koostöö rühmades
Kas soovid, et meeskond töötaks koos samade dokumentidega? Loo siis jagatud kaust ja jaga seda kolleegidega, kes peavad selles töötama. Kõik, kellel on Office Suite litsents, saavad siis selle kausta dokumente Euro-Office'is avada ja koos muuta. Kuidas jagamine toimib, loe Een document delen met een collega. Kuidas töötada samaaegselt dokumendis, loe Tegelijk aan een document werken.
